eks arenemisruumi on kõigil, aga üldiselt kultuuritaustalt erinevad inimesed tõmbuvadki rohkem (iseasi, kas sellest midagi tarka välja tuleb). vene naistel on vene meeste kohta kah taolisi jutte vesta, nii et ei ole need eesti mehed/naised midagi nii erilist ses mõttes.
irw...kas ma ütlesin et KÕIK eesti mehed ja KÕIK vene mehed:D..ma võin sinna vene asemele ka mingi muu rahvuse panna kui soovid... aga need on üldisemad jooned mis vb pasitavad kõige enam silma..
jees ma juba kujutan ette, mis siin tuleb veel selle teema kohta, kahjuks on naised siin vähemuses:D
eks arenemisruumi on kõigil, aga üldiselt kultuuritaustalt erinevad inimesed tõmbuvadki rohkem (iseasi, kas sellest midagi tarka välja tuleb). vene naistel on vene meeste kohta kah taolisi jutte vesta, nii et ei ole need eesti mehed/naised midagi nii erilist ses mõttes.
noo loomulikult.. ja ka eesti naistel on ikka päris parajad kiiksud küljes.. ega ei väida absoluutselt vastu.. lihtsalt ma kardan et mu jutu point läheb suht kaduma.. sest ma tõin võrdluseks eesti ja vene mehe..
eks igal rahvusel ole omad kiiksud küljes, selles pole kahtlustki. ja täiesti nõus dr3xli poindiga - loogish et naised kiruvad aegajalt enda rahvuskaaslastest mehi ja vastupidi kuna ikka viskab aegajalt kopa ette ju, eriti kui on mingid värsked valusad kogemused seljataga :)
Katzy: noo loomulikult.. ja ka eesti naistel on ikka päris parajad kiiksud küljes.. ega ei väida absoluutselt vastu.. lihtsalt ma kardan et mu jutu point läheb suht kaduma.. sest ma tõin võrdluseks eesti ja vene mehe..
täpsustus, stereotüüpse eesti/vene mehe :)
ehk siis on päris palju neid, kes stereotüüpidele ka vastavad, ei vaidle üldse vastu. aga miks, ei viitsi küll oma pead vaevata :)
d-bridge freedom club helljee. (ps töö hakkas ka edenema, 'nuff filosofeerimist)
teadkyllkes: ehh pole midagi nii provokatiivset ju, alguses jah on veits aga kuhu tüüp lõpuks välja jõuab on täitsa ok seisukoht
Speaking Russian, he said firmly, would mean accepting 50 years of Soviet brutalisation because most Russian-speakers settled in Estonia only after it was occupied by the USSR towards the end of World War II.
see on suht provokatiivne seisukoht IMHO, et põhimõtteliselt ei räägi keelt. mitte, et see Venepoolne djuud vähem provokatiivne ei oleks oma "väikeste laste karistamisega".
dr3xl: Speaking Russian, he said firmly, would mean accepting 50 years of Soviet brutalisation because most Russian-speakers settled in Estonia only after it was occupied by the USSR towards the end of World War II.
see on suht provokatiivne seisukoht IMHO, et põhimõtteliselt ei räägi keelt. mitte, et see Venepoolne djuud vähem provokatiivne ei oleks oma "väikeste laste karistamisega".
null: suurem osa välismaalastest on küsinud peale seda, kui loevad, et ma eestlane..
"oh.. do you speak russian?"
"oh, you are estonian.. do you speak estonian?" - barely see......
noh, nende jaoks on estõunia uus riik ja suht ebamäärane moodustis, kaardi pealt harjunud vaatama, et siin on rašša. pealegi, palju on maailmas vene keele oskajaid ja palju eesti keele oskajaid, seega täiesti mõistetav hämming. nii et kannatust selgitamistöös :)
ahh mehed mis te nyyd kisute tyli yless..
vaidlete seal
v6tke paarem pits konjakit ja kirjutage veel midagi...
siis mul lugemist... olen haige praegu kodus
null: mhmh.. samas, kui poolas olime, siis oldi niiiii vaimustuses meist.. just vanemad inimesed sellised
ainuüksi sellepärast, et me eestlased..
lauldi ja möllati venkudest roppe laule..
räägiti taga jne..
et.. se NL on ikka päris korraliku kraavi inimestele hinge kraapinud.
Paar põlvkonda ja asi kaob...mingi 15 aastased ei oma praegu juba erilist seisukohta nn hallist ajast...ja miks peakski...
Veneaeg on üldse suhteline imo. see, et mingi plaanimajandus ja igasugu keelud teatud asju teha oli ei muutnud näi minu vanematel kl mitte essugi, elasid täisväärtuslikku elu ega virisenud...
vb asi ka sellepärast, et mul vanaisa olude sunnil parteis oli...kuigi tema vaated eriti kommunistlikud kl polnud...suht nagu otsustati inimeste eest ära ja kas sa olid siis seal (ning elasid hästi) või sind polnud seal ja kiusati taga jne...ta sai oma reisid ja rahad kätte nii palju kui võimalik ja seljataga ikkagi saatis kõik retooriliselt perse...
nja ,seda jep ,a mis on "täisväärtuslik elu elamine" ..kas siis ikka elasid :)
mina nii leebeke ja mõistev pole vist ise selliste suurmajanduslik-rahvuslik ühenduste ideede teostuste tagajärgi teades ja mis fruitcake-d neid kehtsetasid ...
Side Note: nja ,seda jep ,a mis on "täisväärtuslik elu elamine"
sõõk, jook, pidu, väljasõidud, suvilad jne...selliste asjade peale ei mõeldud nagu eriti...
Kui tnapäeval vaadata pensinäride ole ja elu siis ikka võtab mõtlema küll kuidas suur osa neist hakkama saab...rahad on väga väiksed ja kui arved maksta siis mille muu, kui toidu pealt nad kokku hoiavad...kahju on tegelt...meie veri ja liha, kuid me ei suuda nende eest hoolitseda...makse ju maksama ja päris palju.
null: 15-aastased ei saa aru, miks nende riigis nende emakeelt ei räägita.
samas, kui eestlased kuskil välismaal töötavad, siis öeldakse kohe ette ära ,et räägime vot seda keelt ja seda keelt ei räägi.
et vältida tagarääkimisi, sõimu jne.
ses riigis räägitakse vot seda keelt ja nii on!
üks väga maru ja patriootlik on näiteks prantsusmaa..
nemad oma kodumaal teisi keeli ei räägi ja kui keegi neist aru ei saa, siis neid see ei koti
ma kuulen enda töökeskkonnas päris palju tagarääkimist võõras keeles neist, kes on umbeestlased.
vahel räägivad lausa siis, kui samas ruumis ollakse..
täielik nahhaalsus.
ühest küljest kultuuride olelusvõitlus / võitlus mõjuvõimu pärast, sõltuvalt suurusest (loe: kultuuri kandjate arvust)
teisest küljest ma arvan, et inimesed mõtlevad üldse liiga palju teemal "rahvus". kosovo praegu väga hea näide, mismoodi võib jälle kõik minna all over again. pärast selliseid kismasid ei ole vähimatki tahtmist end ühegi etnilise grupiga seostada.
null: 15-aastased ei saa aru, miks nende riigis nende emakeelt ei räägita.
samas, kui eestlased kuskil välismaal töötavad, siis öeldakse kohe ette ära ,et räägime vot seda keelt ja seda keelt ei räägi.
et vältida tagarääkimisi, sõimu jne.
ses riigis räägitakse vot seda keelt ja nii on!
üks väga maru ja patriootlik on näiteks prantsusmaa..
nemad oma kodumaal teisi keeli ei räägi ja kui keegi neist aru ei saa, siis neid see ei koti
ma kuulen enda töökeskkonnas päris palju tagarääkimist võõras keeles neist, kes on umbeestlased.
vahel räägivad lausa siis, kui samas ruumis ollakse..
vb see läheb rohkem inimliku häbematuse alla, mis siis meis kõigis mingil määral olemas on, kuid mõned sellest elada püüavad...virisejaid on igalpool...vaevalt, et kesk-euroopa heaoluriikides kõik naerunäol ringi käivad ja viisakusi 1teisele saadavad...
täielik nahhaalsus.
Teemast hetkel väljas, kuid eilne Estonia teatri kontsert õhtul oli kl üle prahi idee...vaatasin seda silmad suured peas, seljakarvad püsti, kesiganes kunstilise poole taga polnud 5+ neile. Suurepärased ideed ning teostus...
null: no kui ma tulin koju 24. veebruari hommikul ja ütlesin enda kodutänava tädikestele, et head vabariigi aastapäeva, ja nad palusid mul aidata lippu maja külge panna..
üks mutt pani teisele näkku, et too on ise 88-aastane ja selline nõrk, et tema vanem ja peab siin aitamas käima :D
igastahes
seda lippu üles pannes valdas mind küll põnev tunne.
et küll on ikka ilus lipp meil.
ja kui koj usealt jalutasin veel mõnisada meetrit mõtlesin, et üldse eestlane on olla tore.
ja et teisedki sellest aru saaksid..
on nuss küll, aga raisk, kui tahad, et asjad paremad oleksid - löö käsi külge ja tegutse.
mitte ära passi reidis ja kõrtsus 24/7 oma vabal ajal
Hitler alustas oma propagandaga kõrtsudes/õllesaalides, vaata kuhu jõudis....ega seal pole jah väga palju aega mõtet surnuks lüüa :D
Igasugu segaseid mõtteid võib pähe tulla.
ma ei ole teab mis vanur, aga mida mina nõukaajast mäletan...
kõige ilusa ja idealistliku kõrval (noh, lapsepõlv ikkagi)...
kuidas seisti talongidega sabas, et majandusseepi osta (suht absurd innit),
kuidas 100rublase pensioniga toime tuldi ja mida selle eest osta sai,
kuidas faking 4 tundi seisti kaupsi järjekorras ja oodati odavate poola saabaste partiid, mille eest veerand palka välja köhiti,
kuidas ei olnud enesestmõistetav termin "tuusik soome",
valuutapoed,
kollased-rohelised leegid maardu tehastes,
"teene teene vastu" välismaise kauba hankimine,
10 aastat telefonijärjekorras olemine (õismäel teadsin klassivendi-õdesid, kes alles eesti aja alguses said),
riigilt LOA hankimine, et kuskilt saaks korterit ja see, kas said, oli üldse iseasi,
suvilaga sama keiss,
isegi faking autoga sama,
idealistlik punaloosungitega möla,
ajaloo mahavaikimine (kunagi sattus kätte hillar palametsa 1986 aasta ajalooõpik IV klassile, arvake ära, kas oli seal midagi perioodist 1919-1940)
kuidas koolis oli rõõmupäev, kui saabus saksa humanitaarabi ja mulle pandi kõrvale üks voimix ja kilo jahu
või siis rootsi riided
kuidas paljudel olid oma maatükid, kus kasvatati enamvähem kõike seda, mida praegu on lihtsam ja odavam kuskilt suvapoe juurikaletist võtta
jne
seda kõike ma nimetaks "ellujäämiseks", mitte "elamisväärseks elamiseks".
see on see, et tänapäeva probleemid on probleemid, mis on elus praegu ja hajutavad mineviku mälestusi niivõrd, et võib tekkida isegi romantiline õhkamine tagantjärele, kuigi reaalsus võis olla sootuks erinev.
Matt P: Teemast hetkel väljas, kuid eilne Estonia teatri kontsert õhtul oli kl üle prahi idee...vaatasin seda silmad suured peas, seljakarvad püsti, kesiganes kunstilise poole taga polnud 5+ neile. Suurepärased ideed ning teostus...
mu meelest oli nagu Eesti Vabariigi 90 surma-aastapäev, kui "ei saa me läbi lätita" välja arvata.
ei, kõik oli äge kunstilisest poolest, eriti Kimmo, aga nii kuradi masendav.
ajaloo mahavaikimine (kunagi sattus kätte hillar palametsa 1986 aasta ajalooõpik IV klassile, arvake ära, kas oli seal midagi perioodist 1919-1940)
ja ka kõvasti hiljem...
Neil oli see kusjuures nagu kassihaigus, isegi nüüd meie lähiminevikus, kui juhtus Kurski tragöödia, ei võetud vastu abi välismaalt, endal polnud tehnikat ollagi, et minna appi, päästa inimelusid jne...Tsernobol/Afganistaan...otsene näkku valetamine. Kui oma rahva vastu aus pole, mis mõte siis üldse on riigil, seadustel, õiguskorral...
See muutiski NSVL-u kuidagi äärmiselt väiklaseks ning mõnes mõttes isegi mõttetuks...inimesed ei usaldanud kedagi, sest iga1 võis sulle noa selga lüüa.
dr3xl: mu meelest oli nagu Eesti Vabariigi 90 surma-aastapäev, kui "ei saa me läbi lätita" välja arvata.
ei, kõik oli äge kunstilisest poolest, eriti Kimmo, aga nii kuradi masendav.
Melanhoolse alatooniga oli küll, ei vaidle vastu...vb sellepärast meeldiski:) tuju oli ka kuidagi samas kandis ja see hetk oli lihtsalt siis kahe erineva maailma ühele hetkele langemine...
Räägin indeed oma isiklikult tasandilt ega pane kedagi teist seda arvama.
no tra küll...
isa küll eesti poiss...
aga ema vabsee kaukaasiast kuskilt...ja verd on erinevat nag
fakin armeenia, azerbaidžaan,türgi, juudi verd ja mida kõike veel...mis ma siis lõpuks olen...
no pass on eesti oma ja suht tore siin ka olla...eriline patrioot küll nüüd ple ja sellegi poolest venelasi ei vihka jne...räägi nvene ja eesti keelt...peres oligi 2 keelt...
milleks üldse raffusest rääkida...palju on veel puhast eestlast üldse ah?..tra mingi pea 800 aastat on võõrad siin käind ja persetand ja nikkund meie naisi ja nüüd siis me räägime eetlastest..sittagi tglt ka..vaadake ajaloos tagasi...
kui talupoeg/pärisori võttis naise siis oli kombeks et esimese öö veetis temaga mõisnik vms...ja kes oli eestis mõisnik...
tra nii palju kui eesti ajalugu on on siin alati old võõrad ja enam ple siin mingit eestlast puhast imo...
ja isegi mina mäletan et sai seistud talongidega järjekordades...et dr3xli loetelu täpselt suht pasane aeg küll tglt ju...no mis teha...
samas on väga kitsarinnaline ja rumal sellepärast venelasi vihata ja vastupidi venelased meid vihkavad vms...sest präägused inimesed ju pld selle jamaga seotu nju...keegi meist ple süüdi selles...aga rsk ikka on mingi imelik tension inimeste vahel...
jah vene keel ple kohustuslik aga no tra nagunii on vene rahvusest inimesi siin palju siis minu arust seda osata on hea...mitte nagu fakin eriti minu arust appi kui naljakas ja tobe see et tln venelased ja eestlased (noored siis) omavahel ingl keeles suhtlevad...mida vittu nagu tglt ka..putsi õppige eesti keel selgeks kui siin elate...dont be ignorant ja vastupidi ka, tra teate et on palju seda keelt eestis vaja siis rsk õppige natukenegi ära...
ja rääkides eesti meeste stereotüüpidest..siis eesti mees kunagi ei aita naisel mantlit seljast/selga..ei lase uksest enne sisse välja..tuleb restorani ja võtab menüü ainult endale, tellib ise kohe ära naise järgi ei oota...kas teate eesti mehed kuidas peab astuma naisega trepist...kui üles siis kuidas kui alla siis kuidas..kes eespool kes taga..?
on küll eesti mehed natuke mühakad kui üldiselt rääkida...
ja vene mehed kõike seda vastupidi mis mainisin..aga see on siiski väga üldine...
teate kui tobe tunne on kui lased eesti naise enne uksest ja siis kõlab..aitähh...mida perset nagu see peaks käime elementaarselt ju ja et naine ei üllatuks sellise asja peale´!!!
aga eile oli tglt tore õhtu...
istusime sõbranna juures väikse seltskonnaga..oli õllet..hapukurki..juustu,sibula snäkki krõpse ja dipikastet..vaatsime vaheldumisi presidendi pidu ja superstaare ja viskasime nalja ja tegime pilti...ja oli imepisike pudel viina ka...ehk siis ikka võtsime eesti terviseks jne..jumala normaalne imo ja fun oli ka ju...edasi läks mudugi õlle...
ja mul on vene sõpru kes rsk fakin eile sõid torti ja puha sest oli eesti vabariigi sünnipäev ju...juubel siiski...
tra võtke õppust rsk...
ple eriti mõtet siin jah raffustest rääkida ja teemat kiskuda..me elame eestis ja oleme eesti kodanikud for christ's sake...siis ju võiks läbi saada ja osata teineteisega suhelda...
oo päris põnevat lugemist indeed
a kuidagi üliloomulik on rääkida riigis, kus elad, selle maa riigikeelt
kui ma kuskile lähen, siis esimene asi on ju kohe selle riigi keele tundmaõppimine.
meil on veel jäänud seda vana nõukareziimi rõhutud rämpsu, kes ainult inisevad ja ei tee ise midagi(aju on korralikult ära pestud), sest nõuksiaeg ju andis riik pudrumäed ja piimajõed.
nüüd on teine aeg.
aga meil on siiski suur enamus riigist toredad KÕIKRAHVUSED, kes saavad omavahel hästi läbi.
kuidas saab üldse rahvust vihata?
see feikarusaam on samuti nõuksi ajupesu süü, sest nõukogude liit vaatas olulist läbi IDEEDE(kõik diktaktuurriigid tglt), aga siin meie eesti riigis on oluline INIMENE.
segunedes ongi käes rahutused, nagu aprillis
dr3xl - eks see ole igaühe oma valik, kuidas elu võtta
meist on palju kordi hullemaid riike ja palju hullemat olukorda, nälgas inimesi, sõdu, rõhumist, alandamist jne jne
ega mingit ideaalolukorda, kus kõik rahul oleks, ei tulegi